Inspiration

Kućice za ptice nisu samo ukras

kućice za ptice

Kućice za ptice nisu samo ukras

Značaj ptica

Iako ptice mnogi vole zbog njihove ljepote ili pjeva i cvrkuta, treba imati na umu da su one uz to i  prvenstveno vrlo korisne. Zbog toga je vrlo važno štititi ih, jer su ptice pjevice izrazito korisne u poljoprivredi, šumarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu.

Stoga stručnjaci savjetuju postavljanje kućica za ptice u vrtovima, voćnjacima i parkovima, jer su one prirodni neprijatelji brojnih štetnih insekata i njihovih razvojnih oblika (poput jaja, ličinki i larvi), kao  i glodavaca i komaraca.

Valja istaknuti ptice sjenice, koje se smatraju najkorisnijima, jer tijekom cijele godine obitavaju na istom staništu i čuvaju šumu ili voćnjak, a dnevno mogu pojesti količinu hrane jednaku vlastitoj težini (do 2000 leptirovih jaja dnevno). Osim toga, jedan par lisnih uši za 8 mjeseci razmnožavanjem daje  milijardi ušiju, a samo jedna sjenica može u samo jednom danu očistiti cijelo jedno stablo od njih.

Mlada lastavica, primjerice,  dnevno pojede oko 600 muha.

Ptice čiste i voćnjake od raznih štetnih gusjenica. Samo jedan par sjenica za ishranu svojih mladunaca sakupi 8000 štetnih gusjenica.

Jasno je onda kolika je dobrobit od ptica za očuvanje bioraznolikosti i za prirodno uništavanje štetnih insekata, jer ptice svojim načinom života i ishrane povoljno utječu na kvalitetniji uzgoj biljaka. Time se smanjuje potreba za insekticidima, koji su štetni ne samo za životinje,  nego i za čovjeka.

Zbog sve većih problema s najezdama komaraca, a što se događa usljed čestih  poplava i sve viših temperatura, a što pogoduje njihovu razmnožavanju, čak je i WWF (World Wildlife Fund) naglasio značaj održavanja prirodnih ekosustava, jer zdrava i očuvana prirodna staništa obiluju životinjama koje se komarcima hrane. Primjerice, jedan par bregunica (vrsta lastavica) s ptićima pojede oko 10 tisuća komaraca na dan.

Sve sitne ptice naročito su korisne zimi, kada masovno uništavaju jaja i larve iz kojih bi se na proljeće razvilo bezbroj štetnih insekata. Ali problem je što su te korisne ptice upravo u zimskom razdoblju najizloženije nevoljama poput studeni i gladi. Stoga im je potrebno stvoriti uvjete za opstanak, a to se može bez velikih napora i izdataka. Dovoljno je postaviti određen broj kućica i hranilica za njih.

Postavljanje kućica za ptice

Kućica treba biti od prirodnog materijala, najbolje od drveta, a treba izbjegavati ljepilo i boje pri njihovoj izradi. Treba ih postaviti s otvorom prema jugoistoku, na visini od najmanje 2m iznad zemlje, najbolje u jesen, a ptice će ih koristiti kao prenoćište i zaklon od kiše, snijega, hladnoće i vjetra. U voćnjacima stručnjaci savjetuju da se postavi 10 kućica po hektaru, a u vinogradima 5. Kućice ne traže nikakvo posebno održavanje, osim čišćenja jednom godišnje, krajem ljeta ili početkom jeseni.

Uloženi trud i novac za kupnju ili izradu kućice za ptice višestruko će vam se vratiti u vidu uštede novca za insekticide, a ne treba zaboraviti ni ogromne dobrobiti za vaše zdravlje.

Odgovori